Lehdistötiedote 28.4. klo 11.00
Puutiaisaivokuume- eli TBE-tartunnat ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa. Viime vuonna tartuntoja ilmoitettiin ennätysmäärä, ja punkkeja tavataan jo lähes koko maassa. Pihlajalinnan Punkkibussin asiantuntijat muistuttavat, että täysi suoja puutiaisaivokuumetta vastaan edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa, minkä vuoksi aiheeseen tulisi kiinnittää huomiota mahdollisimman varhain keväällä.
Vuonna 2024 THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin rekisteröitiin jälleen uusi ennätysmäärä TBE- eli puutiaisaivokuumetapauksia: 198 TBE-tapausta. Edellisenä vuonna tapauksia oli 194.
”Puutiaisaivokuumetapausten määrä kasvaa vuosi vuodelta, mikä johtuu punkkien yleistymisestä. Ilmaston lämpeneminen vahvistaa osaltaan punkkikantaa. Puutiaisaivokuume on punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa aivotulehduksen ja vakavia neurologisia oireita”, kertoo Pihlajalinnan Punkkibussin ja Länsi-Suomen lääkäriasemapalvelujen ylilääkäri Sami Salminen.
Punkkeja tavataan jo lähes koko maassa eteläisintä Lappia myöten. Leuto talvi on voinut vaikuttaa punkkien liikkuvuuteen ja esiintyvyyteen, sillä punkit säilyvät aktiivisina, mikäli lämpötila on yli viisi astetta.
”Leutona talvena punkit ovat voineet pysyä aktiivisina jopa läpi talven. Näin ollen keväällä ja kesällä punkkien määrä tulee todennäköisesti kasvamaan, mikä lisää riskiä altistua myös punkkien levittämille taudeille”, Salminen jatkaa.
Luonnossa liikkujan on hyvä rokottautua
Punkkirokote olisi syytä ottaa erityisesti, mikäli liikkuu alueilla, joilla puutiaisaivokuumetta esiintyy. Rokote on erityisen tärkeä, jos viettää paljon aikaa luonnossa esimerkiksi marjastaen, golfaten tai ulkoillen koiran kanssa.
Täysi suoja puutiaisaivokuumetta vastaan edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa. Rokottautuminen on hyvä aloittaa keväällä, jotta kaksi annosta on saatu ennen kesää. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja kolmas 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
”Kolme rokotetta ei tarkoita elinikäistä suojaa, vaan rokotesuojaa tulee edelleen jatkaa tehosterokotteella 3–5 vuoden välein rokotteen ottajan iästä riippuen. Kesken jäänyt rokotusohjelma ei anna suojaa tartunnalta ”, kertoo Punkkibussin palvelujohtaja Kaisa Härkönen.
Härkösen mukaan yleisimmät kysymykset punkkirokotteesta liittyvät sarjarokotteeseen.
”Yleisin kysymys liittyy kesken jääneeseen rokotesarjaan tai siihen, että rokote on myöhässä. Keho ei unohda jo annettuja rokotteita, eivätkä ne ole menneet hukkaan. Rokotesarjaa jatketaan siis siitä mihin edellisen kerran on jääty, alusta ei tarvitse aloittaa”, Härkönen kertoo.
Pihlajalinnan liikkuva rokoteyksikkö Punkkibussi kiertää eri puolilla Suomea tänäkin kesänä, jotta kaikki halukkaat voivat rokottautua helposti. Rokottautuminen on helppoa muun asioinnin yhteydessä, sillä Punkkibussi pysähtyy keskeisillä paikoilla ja rokottautumaan voi tulla ilman ajanvarusta, reseptiä tai lääkärikäyntiä. Punkkibussissa rokottamiseen erikoistuneet hoitajat ohjaavat ja opastavat oikean rokotteen valinnassa.
Lisätiedot:
Hanna Viskari, viestintäpäällikkö, Pihlajalinna
[email protected], p. 040 837 8403
Lähteet:
THL:n tartuntatautirekisteri